KV Skonenvaarder, Kampenactieve kanovereniging in de IJsseldelta

Bij Kano Vereniging Skonenvaarder in Kampen kun je het hele jaar deelnemen aan de clubactiviteiten. Daarnaast ben je automatisch lid van de Nederlandse Kano Bond (NKB), waardoor je ook kunt deelnemen aan de activiteiten die landelijk door de Bond worden georganiseerd.

Kanovaardigheid
Elk nieuw lid mag gedurende een maand oefenen in het kanovaren met een kano van de vereniging. De vaardigheden die nodig zijn om deel te kunnen nemen aan toertochten worden aangeleerd. Iedereen kan deelnemen aan deze trainingen. Voor gevorderden worden trainingen verzorgd om speciale technieken aan te leren. Ook zijn er leden die in wedstrijdverband de kanosport willen beoefenen en in verenigingsverband deelnemen aan de door de NKB georganiseerde wedstrijden.

Toervaren
De toercommissie van KV Skonenvaarder organiseert allerlei tochten op vlak water (meren en rivieren). Je kunt je (is niet verplicht) voor elke tocht afzonderlijk inschrijven. Er zijn meestal verschillende afstanden, waarbij de deelnemers zelf bepalen hoeveel kilometer ze willen varen. Traditioneel organiseert de vereniging een Pinkster-kano-weekend ergens in Nederland, waarbij wordt gekampeerd op een camping aan het water en behalve gezelligheid uiteraard het kanoŽn centraal staat.

Grootwatervaren
Een aantal leden van KV Skonenvaarder beoefent het grootwatervaren, d.w.z. ze maken tochten over het Ketelmeer, IJsselmeer, op de Waddenzee of andere grote meren of aan de kust. Om daaraan te kunnen deelnemen moet je het kanoŽn wel goed onder de knie hebben en eventueel een cursus volgen, omdat dit zgn. "zeekajakken" wel speciale technieken vraagt.

Wedstrijdvaren
Er zijn ook leden die hun krachten willen meten met andere kanovaarders; de wedstrijdvaarders. Dat betekent dan wel trouw elke week trainen in de speciale wedstrijdkano's waarover de vereniging beschikt. Wedstrijden worden altijd in het weekend gehouden. De wedstrijdvaarders gaan meestal vrijdags al naar de plaats van de wedstrijd en kamperen daar in eigen tenten. De ploegleider zorgt voor eten en drinken en begeleidt de vaarders. In de paar jaar dat KV Skonenvaarder meedoet aan wedstrijdvaren is er al menig succes geboekt. Sommige jeugdige leden werden zelfs nationaal kampioen!

Overige activiteiten
Voor de jeugd worden er ook spelletjes georganiseerd, neemt KV Skonenvaarder deel aan de avondvierdaagse, en worden droppings of survivals gehouden. De vereniging kent een "werkplicht" voor leden van 14 jaar en ouder. Door deze zelfwerkzaamheid wordt het eigen clubgebouw en terrein goed onderhouden. Sommige leden bouwden zelf hun eigen kano.

3 prachtige kano kajaktoertoertochten in de IJsseldelta:

Kampereilandtocht - KV Skonenvaarder
Zeer afwisselende rondtochttocht. plm 30 km. Na het passeren van de Ganzensluis en het stadsfront van Kampen meandert de IJssel door het polderlandschap, na het verlaten van de IJssel vaart u langs oud en nieuw land, over een prachtig meer met vele vogels en tenslotte weer polderlandschap. - Start en eind: Bij de Ganzensluis.: Kampereilandtocht

Olde Zwarver Ė Roggebottocht - KV Skonenvaarder
Ongeveer 20 km (met Ketelhaven c.a. 23 km) - Afwisselende tocht. Na het passeren van het stadsfront van Kampen meandert de IJssel door het polderlandschap, aan het einde van de IJssel ligt het Ketelmeer voor u, het Vossemeer tenslotte is een oase van rust. - Start: Strandje bij molen dOlde Zwarver - Eind: Clubhuis KV Skonenvaarder, Kampen.: Roggebottocht

Sluizentocht - KV Skonenvaarder
Zeer afwisselende tocht, plm. 35 km, langs prachtige woonschepen, door polderlandschap, over een prachtig meer, langs de kop van de IJssel, en tenslotte het Vossemeer, een oase van rust met veel vogels. - Start: Ganzendiep, net achter Ganzensluis - Eind: Clubhuis KV Skonenvaarder, Kampen.: Sluizentocht

Bron: Jos Kolle
Website: KV Skonenvaarder

Submenu pagina's & links