Zeekajak Pagina's van Axel Schoevers zeekajak varen

De ruimte, de stilte, de natuur en het avontuur maken het zeekajak varen een aantrekkelijke activiteit.

Voor de zeekajak vaarder zijn vooral kustgebieden interessant. In Nederland zijn de Waddenzee en de Zeeuwse kustwateren eersteklas zeekano gebieden. Er moet rekening gehouden worden met getij en stroming in combinatie met het weer. Naast de prachtige natuur vormt het varen in deze zeegebieden derhalve ook een navigatie uitdaging en een goede beoordeling van het eigen kunnen.

Zeekajak varen is een aparte tak binnen de kanosport. De kanosport in Nederland is goed georganiseerd via de
- Nederlandse Kano Bond (NKB),
- Stichting Peddelpraat (PP) en de
- Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN). Daarnaast zijn er veel kano-verenigingen, al dan niet verbonden met NKB en/of TKBN.

Varen op zee en 'groot water' vereist specifieke kennis, ervaring en de juiste uitrusting. Veiligheidsaspecten en 'zeemansschap' nemen daarbij een belangrijke plaats in. De zeewaardigheid wordt beperkt door de zeevaardigheid van de vaarder. Door genoemde organisaties worden cursussen en 'zeekampen' georganiseerd om zich (verder) te bekwamen in het zee kajak varen. Er worden, bij geschikte omstandigheden, examens afgenomen voor de niveaus Zeevaardigheid (ZV) en Zeevaardigheid-Extra (ZVE). Daarnaast is er de Kajak-Veiligheid-Test (KVT) en de Kajak-Redding-Test (KRT).

Op seakayaker.nl wordt algemene informatie gegeven over zeekajak varen. Er zijn pagina's met voor zeekajak vaarders relevante literatuur en Internet adressen. Het logboek bevat tochtverslagen, soms voorzien van foto's. Een kleine selectie van foto's is te vinden in het fotoboek en misschien is er nieuws.

Bron / Website: Axel Schoevers | seakayaker.nl

Submenu pagina's & links