Onderdendamroute Kanonoord.nl

Ook deze plm 15 kilometer lange route kun je op verschillende punten starten. Deze beschrijving vertrekt vanuit Middelstum, een wierdedorp met een geschiedenis van “jonkergeslachten”. Midden in het dorp staat de mooie gotische Hippolytuskerk, welke in 1445 gesticht werd. Tegenover de kerk het bakkerijmuseum, gehuisvest in een 17e eeuwse bakkerij.

We varen over het Boterdiep, na ongeveer 1 kilometer komen we bij de brug Fraamklap. Op het stukje Boterdiep waar we nu varen komen planten voor die je zelden ziet in het kleiland: in het voorjaar bloeit de poelruit met roomkleurige pluimen, in de zomer treffen we het felle paars van de kattestaart aan. Na opnieuw ongeveer een kilometer gevaren te hebben komen we bij het gemaal Den Deel, hier een zelfbedieningssluis met instructie over de bediening op de borden. Vervolgens arriveren we in Onderdendam.

Onderdendam ontstond op een punt waar verschillende maren samenvloeiden in een afwateringskanaal; het Winsumerdiep. In Onderdendam ligt kanoherberg ’t Regthuis. In ’t Regthuis werd van 1811 tot 1885 het vredegerecht gehouden en had het kantongerecht zitting. Onderdendam was in de tijd van de trekvaart een belangrijke haven- en overslagplaats waaraan het beeld van de scheepsjaagster herinnert. In Onderdendam volgen we het Winsumerdiep, na ongeveer 300 meter gaan we rechtsaf, we varen het Warffumermaar op. Na een tijdje komen we bij Schaiftil (Scheeftil) aan. Langs deze maar zien we een weg, de oude “trekweg”. Na de brug tref je links een picknickplaats aan. Voor wie even wil pauzeren. Na ongeveer drie kilometer varen komen we onder de brug “de Haantil”door, na ongeveer 750 meter gaan we rechtsaf het verbindingskanaal in en maken vervolgens een haakse bocht naar het noorden. Na ongeveer 800 meter de volgende bocht rechtsaf, het Koksmaar in. Hier moeten we overdragen. We vervolgen onze route over de Koksmaar,.

De Koksmaar is een van de oost-west-gerichte maren die na het verlanden van de Fivelboezem tengevolge van de gewijzigde afwatering vorm kregen. Na ongeveer drie kilometer komen we uit in het Boterdiep, waarvoor we weer even overdragen. Hierna varen we naar Kantens. Het Boterdiep loopt van Groningen tot Uithuizen en is in 1659 ontstaan, Bij de aanleg werden veelal bestaande waterloopjes uitgegraven en verdiept, zoals het Bedumer- en het Deelstermaar.Het Boterdiep was een belangrijke scheepvaart-verbinding. De kerk in Kantens stamt uit het midden van de 12e eeuw. Verder heeft dit dorpje een markante molen: “Grote Geert”, gebouwd in 1818.

We eindigen deze tocht in Middelstum, onderweg hebt u natuurlijk nagedacht over het aan het begin van deze routebeschrijving genoemde bakkerijmuseum en de mooie kerk. In Middelstum bestaat gelegenheid om even na te genieten van deze tocht.

Deze tocht is gepubliceerd op KanoNoord.nl
KanoNoord organiseert geregeld tochten welke variëren in lengte. Je bent van harte welkom om eens mee te varen, indien je zelf gaat varen en je tochten open stelt voor andere kanovrienden wordt dat zeer op prijs gesteld.

Zowel beginnende als gevorderde kanoërs kunnen deelnemen!

Meer informatie is verkrijgbaar op de kano- en kajaksite van Jo Triepels.

Bron / Website: KanoNoord.nl De vernieuwde kano- en kajaksite van Jo Triepels

Submenu pagina's & links