Kanotocht over de IJssel en Berkel Doesburg - Zutphen

Lekker weer, niet te koud, zo'n 10 graden en de wind in de rug. De waterstand van de IJssel is al enkele dagen vrij hoog. Dus voor mij weer de uitdaging om er lekker op uit te trekken. Rond half een laat ik mij afzetten bij Doesburg, rustig pak ik alles in de waterdichte tonnetjes, warme koffie, brood en droge kleren, je weet maar nooit. Ik hijs me in m'n warme pak, vest aan en een extra peddel mee. Al snel merk ik dat ik niet alleen op het water ben, er is veel beroepsvaart, maar dat mag de pret niet deren.

Nadat enkele schepen mij gepasseerd zijn komt er een vanuit richting Zutphen opstomen, zwaarbeladen en de motor op volle toeren. Ik vermoed dat de schipper mij niet gezien heeft, (ik heb de zon in de rug) maar dit is toch wel de eerste keer dat ik het klamme zweet op mijn rug voel. Zijn hekgolf is op een gegeven moment zo hoog dat ik knap moeite heb om het water uit m'n Trapper te houden. Het spant er even om, op het diepste punt kijk ik niet meer over z'n golf heen, maar na een paar keer flink op-en-neer geslagen te zijn, wordt het gelukkig wat rustiger.

In de uiterwaarden is het een drukte van belang, meeuwen, zwanen en ganzen. Het verzamelen voor de grote trek is al weer begonnen. Ik geniet bij het Bronkhorster-veer op m'n gemak van m'n pijpje en een warme bak koffie. Mijn voeten zijn ondertussen al wat koud geworden.

Rustigaan peddel ik verder richting Zutphen, zoals gezegd veel beroepsvaart. Bij Zutphen gaat het mooi gelijk op met wat schepen die wat kalm aan doen om de tijd voor de brug te doden. Bij de kade zet ik op m'n gemak de kano op de kar. Nog even droge sokkken en schoenen aan en dan richting de Berkel kuieren. Van hieruit is het nog een goed half uur tot aan de Vonder in Warnsveld (dacht ik)

Na toch wat moelijk onder de Overwelving doorgekomen te zijn -tegenwoordig afgesloten voor autoverkeer, maar niet voor kano's, denk ik nog zeer optimistisch- blijkt bij de IJsbaan een grote boom door de storm geveld, nog niet verwijderd te zijn. Jammer, dat wordt "kluunen". Voorzichtig door een tuin, het touw om de struiken en het lukt mij vrij snel weer verder te peddelen. Kortom, weer een prachtige middag op het water en. koud??, dat merk je niet als je lekker bezig bent en ook nog eens geniet van alles om je heen.

In- uitstappen: Doesburg, kanaal, - Zutphen, Bult van Ketjen - Warnsveld, kanostoep
Kilometers: plm. 15 kilometer
Tijd: lekker lange middag
Overdragen: In Zutphen, vanaf de kade naar Berkel, plm. 300 meter.
Klasse: IJssel: snel stromend (-af), Berkel: licht stromend (-op)
Landschap: Bij hoog water uitzonderlijk weidelandschap, fraai stadsgezicht
Website: www.kanoweb.nl

Submenu pagina's & links